Поради исламофобијата се заоструваат односите помеѓу Франција и исламскиот свет

Неколку арапски земји и Турција го осудија француското поттикнување против исламската религија и Пратеникот Мухамед, предупредувајќи дека овие повторени навреди ја разгоруваат омразата кај народите.

Continue reading “Поради исламофобијата се заоструваат односите помеѓу Франција и исламскиот свет”

Права на децата

Детството е тајна на животот, животно уживање и дар од Возвишениот Аллах, чива вредност може да ја цени само оној кому му било ускратено и за остварување на тоа вложил се што е вредно. Грижата за децата, сомилоста и благоста се работи кои Аллаховиот Пратеник, саллаллаху алејхи ве селем, ги поттикнувал и го пофалил секој оној кој ќе ги стори.

Continue reading “Права на децата”

Примерот на запознавање на Пратеникот од страна на големиот еврејски рабин

Зејд б. Санех, еден од еврејските рабини кој сакаше да се убеди во искреноста на Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем, го изложил Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем, на испит преку неговото однесување со луѓето, но и со оние кои му се спротиставуваа во верување, па потоа не му остана ништо друго туку да го признае неговото пратеништво и да стане еден од неговите следбеници и да поверува во него.

Continue reading “Примерот на запознавање на Пратеникот од страна на големиот еврејски рабин”

Владателот на Абесинија како пример за запознавање на Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем

Во хадисот кој говори за преселбата на асхабите на Аллаховиот пратеник Мухаммед, саллаллаху алејхи ве селем, во Абесинија откако биле изложени на разни искушенија и потешкотии, се спомнува она што ја опфаќа мисијата на на Пратеникот , саллаллаху алејхи ве селем, како што е убавото однесување, грижата за човековите права и добродетелството према другите.

Continue reading “Владателот на Абесинија како пример за запознавање на Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем”

Владателот на Византија како пример за запознавање на Пратеникот

Обичајот на Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем, бил да испраќа писма на владателите повикувајќи ги во верување во Аллах и Судниот ден, т.е. дека тој е Последниот Пратеник кого Возвишениот Аллах го испратил. Еден од таквите владетели кому Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем, испратил писмо е и Херакле, владателот на Византија.

Continue reading “Владателот на Византија како пример за запознавање на Пратеникот”

Биди благодарен

 Многумина од нас живеат во минатото и забораваат на иднината. Некои луѓе се заглавуваат во минатите грешки и пропусти кои ги правеле во минатото. Твојот  начин на живот треба да биде  таков што ќе натера да учиш и напредуваш, да го насочиш животот кон правилни цели. Од самиот момент на будење рано наутро кога стануваме со Божјето име  го започнуваме  новиот ден кој треба да го живееме на најдобар можен начин.

Continue reading “Биди благодарен”

Создавањето на природата како Божји знак

Фала му на Алах кога е така, затоа што само Неговата моќ и сеопфатност можат да ги следат сите случувања, движења и егзистенции во космосот и на Земјата. За доброто на човекот, сите овие благослови се: „Тој го создаде за вас сè што постои на Земјата …“ (Ел-Бекаре, 29)

Continue reading “Создавањето на природата како Божји знак”

Се тестира првиот турски летечки автомобил

Првиот домашен летечки автомобил на Турција, Џезери, го заврши својот прв успешен тест лет, објави доцна во вторникот лидерот на воздушната програма Бајкар.

Continue reading “Се тестира првиот турски летечки автомобил”

Ѓумбирот како лек

Ѓумбирот е спомнат во Куранот:

„ И во него ќе пијат чаши со ѓумбир“,

„Во него од чаша пијалак зачинет со ѓумбир ќе се пие од извор во џеннетот, кој Селсебил се вика.“ 

Continue reading “Ѓумбирот како лек”

Телесни болести и нивно лечење

Ако би почнале да го споменуваме Куранот како лек за болестите на органите, нашиот говор во голема мера ќе се издолжи. Но, сепак ќе спомнеме некои примери. Постојат голем број на разни болести (психички и физички), на кои шејтанот има голем удел, поради своето арбитрарно и диктаторско однесување во нашиот крвотокот. Рекол Аллаховиот Пратеник, салаллаху алејхи ве селлем: „Навистина, шејтанот поминува низ синовите Адемови со кружење на крвта низ човечките вени, па задржете го шејтанот со глад(пост).“

Continue reading “Телесни болести и нивно лечење”

Исламска литература на македонски јазик

Куран со превод на македонски јазик

Водич за муслимански брак

Историја на ширење на исламот

Томас Арнолд

Куранот и Вселената

Во Куранот се третирани многу важни теми за кои се заинтересирани научниците, било да се работи за земски или за небесни феномени, или за прашањата што се однесуваат на човекот. За секоја од тие теми се дадени цитати од Куранот. Постојат голем број на цитати кои говорат за научни феномени и нивниот број е над илјада. Во книгава се извадени околу 300 цитати кои се однесуваат директно на создавањето на небото и земјата, но поради обемноста овде ќе бидат разгледани најбитните.
Освен цитати кои посебно го опишуваат создавањето, четириесетина други цитатиза астрономијата донесуваат прецизни податоци кои се комплетирани со овие податоци наведени овде.

Илустриран приказ на исламот

Видео: Еврејка го објаснува Куранот од своја лична перспектива

Како една еврејка го доживеала куранот. Ова кратко видео ќе ви разјасни многу работи кои што ве мачат.

Continue reading “Видео: Еврејка го објаснува Куранот од своја лична перспектива”

Како со Куран да се излечиме од депресија и стрес?!

Поедини сури од Куранот се посебно вредни и важни за учење во текот на период на анксиозност и депресија, бидејќи нивните пораки и значења можат да ги олеснат тешките психички состојби, со Аллахова помош…

Continue reading “Како со Куран да се излечиме од депресија и стрес?!”

Мали предзнаци на Судниот ден-Освојувањето на Ерусалем

Има голем број на мали предзнаци на Судниот ден. Први два најпознати се појавата на Мухаммед а.с. и неговата смрт.

Continue reading “Мали предзнаци на Судниот ден-Освојувањето на Ерусалем”

ИСТОРИЈА НА СОЗДАВАЊЕТО

Кога и како започна создавањето? Како настанале Земјата, Месечината, Сонцето и Ѕвездите…? Какви биле првите човечки чекори на Земјата и од каде тој дошол…?

Continue reading “ИСТОРИЈА НА СОЗДАВАЊЕТО”