Посебностите на исламската цивилизација

 

Често причина на западните предрасуди кон исламот е производ на неразбирањето на исламскиот поглед на животот. Затоа е потребно да се потсети на посебностите на исламската цивилизација која ја одделуваат и истакнуваат над сите останати, и тоа во склоп на говорот за заборавениот муслимански допринос во науката:

Исламската цивилизација е заснована на монотеизам – тевхид

Исламската цивилизација е заснована на чист монотеизам, и е прва глобална цивилизација која го прокламира едноштвото на Бог кој нема придружник во Своето управување. Тој е Единствен кој се обожува и на Кого се обраќа: „Само Тебе те обожуваме и само од Тебе помош бараме“. Тој е Оној Кој издигнува и покорува, Кој дава и пружа, и нема ништо на набесата ниту на Земјата, а да не му е подредено Нему и да не му е Нему достапно. Ваквото длабоко поимање на монотеизмот имало големо влијание на изградбата на човекот и ослободување на народите од неправдата на владетелите, благородниците, и влијателните луѓе и свештенството. Тоа, исто така, имало влијание на исправувањето на односите помеѓу власта и народот, и на насочување на луѓето кон единствениот Бог кој создал се, Господарот на сите светови.

Овие убедувања оставиле длабока трага на исламската цивилизација, и по нив таа се одликува над сите предходни и наредни цивилизации затоа што во своето учење не содржи било каков вид на политеизам (ширк), неговите обичаи, владеење, уметност и книжевност. Ова е тајната зошто исламската култура го свртела грбот на преводот на „Илјадата“ и на грчката идолопоклонска поезија и зошто исламската култура не придава внимание на скулптурството и сликарството. Спротивно на тоа, таа обрнува внимание на уметноста на резбарењето и украсувањето на зградите. Оваа специфичност (верувањето во еден и единствен Бог) ги обележила сите темели и системи на исламската цивилизација, како што се специфичноста на нејзината мисија, законодавството, општите цели, општото човечко постоење, животните сретства и начинот на размислување.

Харвард изложи курански ајет на влезот на својата библиотека

Бостон (САД): Правниот факултет на Харвард, една од најпрестижните институции од ваков вид во светот, изложи ајет(стих) од Светиот Куран на влезот на својата факултетска библиотека.

Continue reading “Харвард изложи курански ајет на влезот на својата библиотека”

Како до правилно осамостојување на децата

Децата во денешниот образовен систем не се добро подготвени за утрешниот свет. Човек не може да знае што го очекува. Никогаш нема да можеме да дознаеме што навистина не` чека во животот во наредните 20 години.

Continue reading “Како до правилно осамостојување на децата”

Биди благодарен

 Многумина од нас живеат во минатото и забораваат на иднината. Некои луѓе се заглавуваат во минатите грешки и пропусти кои ги правеле во минатото. Твојот  начин на живот треба да биде  таков што ќе натера да учиш и напредуваш, да го насочиш животот кон правилни цели. Од самиот момент на будење рано наутро кога стануваме со Божјето име  го започнуваме  новиот ден кој треба да го живееме на најдобар можен начин.

Continue reading “Биди благодарен”

Создавањето на природата како Божји знак

Фала му на Алах кога е така, затоа што само Неговата моќ и сеопфатност можат да ги следат сите случувања, движења и егзистенции во космосот и на Земјата. За доброто на човекот, сите овие благослови се: „Тој го создаде за вас сè што постои на Земјата …“ (Ел-Бекаре, 29)

Continue reading “Создавањето на природата како Божји знак”

Се тестира првиот турски летечки автомобил

Првиот домашен летечки автомобил на Турција, Џезери, го заврши својот прв успешен тест лет, објави доцна во вторникот лидерот на воздушната програма Бајкар.

Continue reading “Се тестира првиот турски летечки автомобил”

Ѓумбирот како лек

Ѓумбирот е спомнат во Куранот:

„ И во него ќе пијат чаши со ѓумбир“,

„Во него од чаша пијалак зачинет со ѓумбир ќе се пие од извор во џеннетот, кој Селсебил се вика.“ 

Continue reading “Ѓумбирот како лек”

Телесни болести и нивно лечење

Ако би почнале да го споменуваме Куранот како лек за болестите на органите, нашиот говор во голема мера ќе се издолжи. Но, сепак ќе спомнеме некои примери. Постојат голем број на разни болести (психички и физички), на кои шејтанот има голем удел, поради своето арбитрарно и диктаторско однесување во нашиот крвотокот. Рекол Аллаховиот Пратеник, салаллаху алејхи ве селлем: „Навистина, шејтанот поминува низ синовите Адемови со кружење на крвта низ човечките вени, па задржете го шејтанот со глад(пост).“

Continue reading “Телесни болести и нивно лечење”

Како со Куран да се излечиме од депресија и стрес?!

Поедини сури од Куранот се посебно вредни и важни за учење во текот на период на анксиозност и депресија, бидејќи нивните пораки и значења можат да ги олеснат тешките психички состојби, со Аллахова помош…

Continue reading “Како со Куран да се излечиме од депресија и стрес?!”

Самоподобрување и саморазвој

Кога зборуваме за самоподобрување и за личен развој мора да напоменеме дека тоа не се исти работи иако и две помагаат во нашиот професионален и личен развој. Овој личен раст за да се постигне најдобриот потенцијал се нарекува личен развој кој најмногу се фокусира на врските, биологијата, и нешто што е континуирано во прогрес. Тоа повеќе се однесува на секојдневното растење и постапките кои доведуваат до тоа.

Continue reading “Самоподобрување и саморазвој”

ИСТОРИЈА НА СОЗДАВАЊЕТО

Кога и како започна создавањето? Како настанале Земјата, Месечината, Сонцето и Ѕвездите…? Какви биле првите човечки чекори на Земјата и од каде тој дошол…?

Continue reading “ИСТОРИЈА НА СОЗДАВАЊЕТО”

Предизвик со кој мора да се соочат муслиманите за време на Пандемијата

Пред да започнеме со некои детали, првин би сакале да предупредиме:

– Пандемиите се дел од животот, ова е нешто за што Семоќниот нè информира и нè предупредува, така што кога сме погодени, се потсетуваме дека Бог ги контролира сите наши работи и дека не е се во наши раце. После завршувањето на ситуацијата, ако резултатот биде позитивен и добар, човекот треба да му заблагодари на Семоќниот. Ако настанот имал негативен исход, личноста е трпелива затоа што знае дека и за тоа ќе има награда на другиот свет.

Continue reading “Предизвик со кој мора да се соочат муслиманите за време на Пандемијата”

Оптимизмот победува секаква пречка

Дали сте знаеле дека стрпливоста и позитивниот поглед на живот се две најголеми работи кои можат да ве излечат?

Continue reading “Оптимизмот победува секаква пречка”

Интелигенцијата на пчелата

Според последните истражувања научниците откриле дека повеќето цвеќиња својот нектар го складираат наутро.

Continue reading “Интелигенцијата на пчелата”