Права на синовите и ќерките

Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем, поттикнувал на убав одгој на децата, така што тие требале да станат добра младина и корисни луѓе за својата вера, татковина и општество.

Continue reading “Права на синовите и ќерките”

Се тестира првиот турски летечки автомобил

Првиот домашен летечки автомобил на Турција, Џезери, го заврши својот прв успешен тест лет, објави доцна во вторникот лидерот на воздушната програма Бајкар.

Continue reading “Се тестира првиот турски летечки автомобил”

Интелигенцијата на пчелата

Според последните истражувања научниците откриле дека повеќето цвеќиња својот нектар го складираат наутро.

Continue reading “Интелигенцијата на пчелата”

Насилството и тероризмот не познаваат ни религија ни нација

Стапка на убиства и војни во 20-тиот век

Спротивно на она што се тврди од страна на расистите како Бил Махер, муслиманите не се многу понасилни од луѓето од другите религии. Стапката на убиства во поголемиот дел од муслиманскиот свет се многу пониски во споредба со САД.

Continue reading “Насилството и тероризмот не познаваат ни религија ни нација”

Благодетта на хаџот

Во светиот хиџретски месец Зул – Хиџџет секој полнолетен и паметен муслиман, кој поседува материјална и телесна можност, обврзан е да ја изврши шеријатската наредба: хаџџ:„Аџилакот должен е да го изврши, поради Аллах…“ (Али Имран, 97)

Continue reading “Благодетта на хаџот”

Турски научници тврдат дека ланено масло ги штити очите

Лененото семе содржи десет хранливи материи, вклучувајќи ја и омега-3 и омега-6 масни киселини, витамини Б1,Б2 и Ц, железо и цинк.

Continue reading “Турски научници тврдат дека ланено масло ги штити очите”

Срцето наоѓа мир во спомнувањето на АллахСпоред истражувањата на Дејвид Б. Ларсон,од Американскиот Национален Истражувачки Центар за Здравје,и неговиот тим,споредбата на побожните и нерелигиозните Американци дала многу изненадувачки резултати.

Continue reading “Срцето наоѓа мир во спомнувањето на Аллах”

Лековитоста на Земзем водата

 

Необично е што Земзем [ Земзем – изворот кој се наоѓа непосредно до Ќаба (заб.) ] тече среде цврсти, еруптивно кристализирани стени повеќе од 3000 години, наспроти сите ископувања и затрупувања кои се случиле во неговата внатрешност и околу него.

Continue reading “Лековитоста на Земзем водата”

Гледањето на верникот во својот Господар на Судниот ден

Од суннетот е да со никого не се расправа и не дискутира ниту поттикнува на расправа за ова, бидејќи прекумерниот говор за одредбата, видувањето, куранот и другите слични прашања е забранет. Continue reading “Гледањето на верникот во својот Господар на Судниот ден”

Како треба да се однесува еден верник за време на Коронавирусот

Без оглед на проблемите со кои се соочува еден муслиман, тој се обраќа на Аллах и Неговиот Пратеник за водство; нема ништо што се случува во животот на еден муслиман, а неговата религија да нема решение за тоа. Алах нè благослови со религија која е целосна и совршена за сите времиња и места. Continue reading “Како треба да се однесува еден верник за време на Коронавирусот”

Појава на јавен разврат

 

Со многуте зла и раширеноста на страсти пред крај на светот ќе се појави и јавниот разврат, кога човеќ ќе чини блуд на јавен пат, на очиглед на сите. Continue reading “Појава на јавен разврат”

Во Кувајт муезинот повикува да се остане дома поради коронавирусот

Пандемијата на коронавирус ги натера земјите ширум светот да преземат строги мерки за да го спречат ширењето на „Ковид-19“ и да ги заштитат граѓаните. Continue reading “Во Кувајт муезинот повикува да се остане дома поради коронавирусот”

Сили на привлекување

Гравитациони сили

13/2. Небесата кои вие ги гледате Аллах без столбови ги крена, и тогаш над Аршот се возвиши, и Сонцето и Месечината ги потчини, секој се движи до рокот одреден; Тој управува со сe и детално ги изнесува доказите, за да се уверите дека пред Господарот свој ќе застанете. Continue reading “Сили на привлекување”

Муслиманка измисли „паметни чевли“ за слепи лица

Пакистан се смета за земја на доктори и инженеринг. Сега ИТ инженерите исто така започнаа да го зголемуваат својот број исто така. Шанза Мунир, студентка по информатика и иновации специјализира чевли за слепи. Continue reading “Муслиманка измисли „паметни чевли“ за слепи лица”

Исламот е најпризнаена светска религија

Исламот официјално е најпризната религија во светот, бидејќи христијанските нации неофицијално ја поддржуваат верата, се наведува во студијата на Истражувачкиот центар „Пју“ (PEW) од Вашингтон. Continue reading “Исламот е најпризнаена светска религија”