Харвард изложи курански ајет на влезот на својата библиотека

Бостон (САД): Правниот факултет на Харвард, една од најпрестижните институции од ваков вид во светот, изложи ајет(стих) од Светиот Куран на влезот на својата факултетска библиотека.

Continue reading “Харвард изложи курански ајет на влезот на својата библиотека”

Арапските христијани се придружија во осудите кон францускиот претседател

Арапските христијани во неделата им се придружија на оние што ги осудуваат неодамнешните изјави на француските власти против исламот и пратеникот Мухамед.

Continue reading “Арапските христијани се придружија во осудите кон францускиот претседател”

Поради исламофобијата се заоструваат односите помеѓу Франција и исламскиот свет

Неколку арапски земји и Турција го осудија француското поттикнување против исламската религија и Пратеникот Мухамед, предупредувајќи дека овие повторени навреди ја разгоруваат омразата кај народите.

Continue reading “Поради исламофобијата се заоструваат односите помеѓу Франција и исламскиот свет”

Некои од точките на Мединскиот устав

Првиот официјален Устав на муслиманите. Ова е документот на Веровесникот Мухаммед, саллаллаху алејхи ве селем, составен помеѓу муслиманите Курејшии и Јесриб(Медина) и оние кои ги следат и се приклучат да се борат со нив.

Continue reading “Некои од точките на Мединскиот устав”

Салахудин Ејуби – војсководец кој го почитуваа и крстоносците

Ретки се оние кои не слушнале за еден од најдобрите војсководци. Салахудин Ејјуби роден е во Ирак 1138 а починал 4 март, 1193 година, бил еден од најголемите и најхуманите војсководци на сите времиња, факт кој го признаваат и немуслиманските историчари.

Continue reading “Салахудин Ејуби – војсководец кој го почитуваа и крстоносците”

Видео: Еврејка го објаснува Куранот од своја лична перспектива

Како една еврејка го доживеала куранот. Ова кратко видео ќе ви разјасни многу работи кои што ве мачат.

Continue reading “Видео: Еврејка го објаснува Куранот од своја лична перспектива”

Како до доброволно покривање на вашата ќерка

Навистина убаво рекол некој во една арапска изрека: „На нас е да на своите деца од мали нозе им всадуваме добри идеи, бидејќи идејата со текот на времето станува желба, желбата со текот на времето станува дело, а делото со време станува навика која ќе му користи на нашето дете низ целиот негов живот
Continue reading “Како до доброволно покривање на вашата ќерка”

Фермани кои кажуваат како се прифаќал исламот за време на Османската империја

Солун: “Околу 14 јуни 1554 година по улиците шетаат еден Евреин со чалма кој што беше го прифатил исламот. Зад него врвеа мнозина, а пред него одеше еден турски хоџа кој што извикуваше дека ова лице го нашол вистинскиот пат(ислам) и станал смирен муслиман. На овие негови зборови, другите одговарале: „Аллах, Аллах“. (Од дневникот на Ханс Дернсхвам)

Continue reading “Фермани кои кажуваат како се прифаќал исламот за време на Османската империја”

Согледувања на некои аналитичари за развојот на политичкиот ислам

Професорот Зоран Матевски, социолог на религија, веќе неколку години го истражува религискиот фундаментализам, за кој вели дека најмногу е врзан со исламот и е најприсутен во исламските земји, иако може да биде присутен и во христијанството.

Continue reading “Согледувања на некои аналитичари за развојот на политичкиот ислам”

Корисниот збор и дијалог на кој не учел Мухаммед

На самиот почеток на својата мисија, Мухамед ја создаде потребната почва, каде исламските принципи, правдата и вистинската човечка љубезност успеаа слободно да цветаат. Со други зборови, создаде таква околина каде што луѓето почнаа своето животно искуство, стекнато од исламот, да го применуваат во реалност. Така, тие беа убедени во логиката на времето во кое живееја, и во моќта на идеите проповедани од исламот, преку предавањата и дијалогот.

Continue reading “Корисниот збор и дијалог на кој не учел Мухаммед”

Жан Клод Ван Дам повикува да се следи Пратеникот Мухаммед и неговите совети за здрав живот

Актерот кој е експерт во боречки вештини и познат Холивудски актор беше запрашан за здравата храна. Тој го посочи примерот на Мухаммед алејхи селам и рече дека истиот треба да се следи:

Continue reading “Жан Клод Ван Дам повикува да се следи Пратеникот Мухаммед и неговите совети за здрав живот”

Насилството и тероризмот не познаваат ни религија ни нација

Стапка на убиства и војни во 20-тиот век

Спротивно на она што се тврди од страна на расистите како Бил Махер, муслиманите не се многу понасилни од луѓето од другите религии. Стапката на убиства во поголемиот дел од муслиманскиот свет се многу пониски во споредба со САД.

Continue reading “Насилството и тероризмот не познаваат ни религија ни нација”

Пoртугалија го открива своето исламско минато

Откако избегал од војната во родниот Ирак, 33-годишниот Мустафа Абдулсар го ризикувал својот живот на опасен патнички брод од Турција за Грција.

Continue reading “Пoртугалија го открива своето исламско минато”

Зошто Бог го создал злото?

Пријателот продолжи понатаму:

Како можете да зборувате дека вашиот Бог е Совршен, Милозлив, Благороден, Благ, а ги создал сите зла на светот: болеста, земјотресот, староста, смрта, вулканот, заразни клици, отров, суша, студ, рак кој не ги поштедува ни старите ни децата. Ако е Бог љубов, убавина и добро, како тогаш ги создал омразата, грдотијата и злото!? Continue reading “Зошто Бог го создал злото?”