Видео: Пири Реис и откривањето на Америка

Пири Реис бил несекојдневен картограф со исклучителни способности. Тој ги обединил двата картографски модели, креирајќи нов модел кој бил поефективен. Може да се каже дека ја отворил Османската школа за картографија, иако никој до таа мера не го следел неговиот пат. Неговите светски мапи “закопани“ се на дворот, а портоланот креиран за морнари, иако размножен во повеќе примероци (од страна на адмиралот Гилберт и Сулливан), никогаш не отишол до морето.

Continue reading “Видео: Пири Реис и откривањето на Америка”

Видео: Еврејка го објаснува Куранот од своја лична перспектива

Како една еврејка го доживеала куранот. Ова кратко видео ќе ви разјасни многу работи кои што ве мачат.

Continue reading “Видео: Еврејка го објаснува Куранот од своја лична перспектива”

Видео: Животопис на Пратеникот Мухаммед а.с.

Дознајте каков бил неговиот живот, неговата биографија и морал кроз говорот на познатиот исламски даија Шејх Небил Ел Еведи. Continue reading “Видео: Животопис на Пратеникот Мухаммед а.с.”

Нетфликс ги навреди христијаните и муслиманите со најновиот филм за Исус (Иса а.с.)

Божиќна сатира на Нетфликс на која се прикажува Исус во геј врска предизвика реакција во Бразил и ширум светот. Continue reading “Нетфликс ги навреди христијаните и муслиманите со најновиот филм за Исус (Иса а.с.)”

Вјачеслав Положин – интервју на висок руски свештеник кој го прифати исламот


Висок поглавар на руската православна црква премина во Ислам( ни пренесува Новаја Газета уште во 1999 година)

Continue reading “Вјачеслав Положин – интервју на висок руски свештеник кој го прифати исламот”

Соништата се дел од паралелниот Универзум и вовед во оној свет

Секоја вечер, луѓето имаат просек од 6-10 соништа. Неколку минути по разбудувањето, овие соништа обично се забораваат. Научниците велат дека патуваме во паралелен универзум кога сонуваме.

Continue reading “Соништата се дел од паралелниот Универзум и вовед во оној свет”

Вечниот живот не е само пуста желба

Постојат многу докази за постоење на Ахиретот(идниот свет). Желбата за вечен живот која постои во нас, желба за неуништувањето и траењето е доказ за постоење на Ахирет(идниот свет).

Continue reading “Вечниот живот не е само пуста желба”

“Муслимански патроли” формирани во САД

Во САД е формирана првата цивилна „Муслиманска патрола“, која превентивно ќе делува на заштита на муслиманите во Бруклин, еден од петте реони во Њујорк, пренесува „Њујорк тајмс“.

Continue reading ““Муслимански патроли” формирани во САД”

Ајнштајновата теорија на релативно стa едноставно e објаснетa во Куранот

Вселенските бродови кои се движат со релативната брзина изгледа дека се “извлечени” во насока на движење (контракција на должина). Астронаутите ги мерат секундите со темпо во просторот (временска дилатација). Гледајте додека објаснуваме како Куранот се однесува на овие два клучни аспекти на теоријата на Ајнштајн за специјална релативност.

 

Видео: Како Османлиската империја и помогна на Ирска

Султан Абдулхамид покрај испраќањето парична помош испрати бродови натоварени со храна за изгладнетото население на Ирска.

Видео: Најубавите имиња на Аллах

cropped-magnificent-sunrise-halo-over-a-city-hd-wallpaper-5445051.jpgМухаммед алејхи селам рекол: „Аллах, џ.ш., има 99 имиња и кој ќе ги постигне ќе влезе во Рајот.“

Тој е Аллах, Создателот, Оној Кој од ништо создава, Оној Кој на се му дава облик, Тој има најубави имиња. Него го слави и велича се она што е на небесата и на Земјата, Тој е Силен и Мудар. (59/240)

Кажи: “Повикувајте ‘Аллах!’ Или повикувајте ‘Милостив!’ И по кое било име ке Го повикувате, па, иминјата Негови се најубави!“ (17/110)

Аллах ги има најубавите имиња.Нам ни се познати 99 имиња,но тој има и безброј други најубави имиња и атрибути.

Видео: Реакција на бездомник на прво слушање на куранот

0[1]Еден тим на повикувачи на ислам во Англија направиле проект со кој ги следат реакциите кај луѓето по првото слушање на Куранот. Реакциите кај многумина се позитивни и укажуваат на интересирање. Особено беше трогателна реакцијата на слушањето куран од еден бездомник што може да го проследите во следното видео: