Оптимизмот победува секаква пречка

Дали сте знаеле дека стрпливоста и позитивниот поглед на живот се две најголеми работи кои можат да ве излечат?

Continue reading “Оптимизмот победува секаква пречка”

Аллаховите пратеници и нивната мисија на Земјата

Аллах не го оставил човекот сам на светот, туку му испратил Пратеници.

Continue reading “Аллаховите пратеници и нивната мисија на Земјата”

Пратеникот Мухаммед беше на услуга на своето семејство

„Тој беше нa услуга на своето семејство се додека наближуваше намазот, и потоа заминуваше да клања“ Continue reading “Пратеникот Мухаммед беше на услуга на своето семејство”

Седум навики на многу успешните

Седум навики на високо успешната младина

Continue reading “Седум навики на многу успешните”

Чување на потомството и имотот во исламски правен систем

Абдуррахман б. Авф, р.а., рекол: „Имотот ми е драг, бидејќи со негова помош го чувам својот образ и се приближувам кон мојот Господар!“
Continue reading “Чување на потомството и имотот во исламски правен систем”

Како да препознаеме луѓе со злобно срце и патиштата кои водат кон непотребна расправа

Возвишениот Аллах, вели: „Поради тоа што луѓето го прават се појави метеж и на копното и на морето, за Тој да им даде да почувствуваат дел од казната поради тоа што го прават, за да се поправат.“ (Ер-Рум, 41)

Continue reading “Како да препознаеме луѓе со злобно срце и патиштата кои водат кон непотребна расправа”

И науката и куранот тврдат дека зрелото доба на мажот започнува на 40 години

Веројатно многупати сте слушнале дека мажите дури и кога ќе пораснат, продолжуваат да се однесуваат како деца.

Continue reading “И науката и куранот тврдат дека зрелото доба на мажот започнува на 40 години”

Монотеизмот – теухидот како најважен столб на исламот

Теухидот е најважниот столб на Исламот и неможно е човек да стане муслиман доколку не го потврди единството на Аллах и доколку не биде убеден дека Аллах е единствениот кого требаме да го обожуваме, негирајќи ги истовремено лажните божества.

Continue reading “Монотеизмот – теухидот како најважен столб на исламот”

Како да се сочуваме од озборување учени

Исправните предходници му забрануваа на оној кој учел фикх-право самостојно(сам), без шејх, да издава фетви и да ги подучува дугите. Истотака забрануваа да подучува Куран оној кој научил Куран самостојно од Мусхаф.

Continue reading “Како да се сочуваме од озборување учени”

Значењето на „Сибгхатуллах“

„Аллах нè Упатил (нè обоил - односно ние го примивме баптисувањето), и кое Упаство (боење) е подобро од она на Аллах?
Ние само Него Го обожуваме!“ (Куран, Ел Бекаре:138)
Continue reading “Значењето на „Сибгхатуллах“”

Стравотиите на Судниот ден


Ќе завладеат трауми и конфузија! Бремените жени ќе пометнат!

И гробовите ќе се отворат!

Continue reading “Стравотиите на Судниот ден”

Начини на лекување депресија

Што се однесува до духовните причини, Медицината на пратеникот вели: „Општо знаење кај научниците е дека гревот предизвикува грижи, страв, тага, депресија и срцеви заболувања“.

Continue reading “Начини на лекување депресија”

Храна која помага полесно да се запомни Куранот

Овие намирници и пијалоци треба да се конзумираат колку што е можно почесто, од кои некои особено пред да се запамети Куранот на луѓе со лоша меморија.

Continue reading “Храна која помага полесно да се запомни Куранот”

Нов среден век?

Дијалог и критика.

Муслимански свет во борбата за научен развој

Continue reading “Нов среден век?”

Ноќта Кадр е подобра од илјада месеци

Ноќта на одредбата

Возвишениот Аллах во сурата Ел Кадр вели: „Куранот, Ние, навистина, почнавме да го објавуваме во ноќта Кадр.

Continue reading “Ноќта Кадр е подобра од илјада месеци”