Харвард изложи курански ајет на влезот на својата библиотека

Бостон (САД): Правниот факултет на Харвард, една од најпрестижните институции од ваков вид во светот, изложи ајет(стих) од Светиот Куран на влезот на својата факултетска библиотека.

Continue reading “Харвард изложи курански ајет на влезот на својата библиотека”

Арапските христијани се придружија во осудите кон францускиот претседател

Арапските христијани во неделата им се придружија на оние што ги осудуваат неодамнешните изјави на француските власти против исламот и пратеникот Мухамед.

Continue reading “Арапските христијани се придружија во осудите кон францускиот претседател”

Поради исламофобијата се заоструваат односите помеѓу Франција и исламскиот свет

Неколку арапски земји и Турција го осудија француското поттикнување против исламската религија и Пратеникот Мухамед, предупредувајќи дека овие повторени навреди ја разгоруваат омразата кај народите.

Continue reading “Поради исламофобијата се заоструваат односите помеѓу Франција и исламскиот свет”

Права на децата

Детството е тајна на животот, животно уживање и дар од Возвишениот Аллах, чива вредност може да ја цени само оној кому му било ускратено и за остварување на тоа вложил се што е вредно. Грижата за децата, сомилоста и благоста се работи кои Аллаховиот Пратеник, саллаллаху алејхи ве селем, ги поттикнувал и го пофалил секој оној кој ќе ги стори.

Continue reading “Права на децата”

Како до правилно осамостојување на децата

Децата во денешниот образовен систем не се добро подготвени за утрешниот свет. Човек не може да знае што го очекува. Никогаш нема да можеме да дознаеме што навистина не` чека во животот во наредните 20 години.

Continue reading “Како до правилно осамостојување на децата”

Правда во Исламот

Од универзалните вредности кон кои што тежнее човештвото е и правдата. Аллах Возвишениот го упатил Пратеникот , саллаллаху алејхи ве селем, кон тоа да ја сака правдата и да ја наредува. Возвишениот Аллах вели: „Аллах ви наредува праведно да постапувате.“(Ен Нахл, 90)

Continue reading “Правда во Исламот”

Права на синовите и ќерките

Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем, поттикнувал на убав одгој на децата, така што тие требале да станат добра младина и корисни луѓе за својата вера, татковина и општество.

Continue reading “Права на синовите и ќерките”

ИСТОРИЈАТА НА НАСТАНОКОТ НА КАДИЈАНСКО-АХМЕДИСКАТА СЕКТА

Мирза Ахмед Гулам – оснивач на ахмедиската секта и самопрогласен пратеник и мехди

Continue reading “ИСТОРИЈАТА НА НАСТАНОКОТ НА КАДИЈАНСКО-АХМЕДИСКАТА СЕКТА”

Како да ги придобиеш луѓето

Во природа на човекот е да го сака оној кој говори со благи зборови кои не се бестидни и кои не ги навредуваат чувствата. Исто така ги сака оние луѓе кои се со светло лице и со насмевка, оној кој има исправно мислење и упатува убав совет. Заради тоа Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем, придавал внимание на работите со кои се придобива срцето.

Continue reading “Како да ги придобиеш луѓето”

Примерот на запознавање на Пратеникот од страна на големиот еврејски рабин

Зејд б. Санех, еден од еврејските рабини кој сакаше да се убеди во искреноста на Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем, го изложил Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем, на испит преку неговото однесување со луѓето, но и со оние кои му се спротиставуваа во верување, па потоа не му остана ништо друго туку да го признае неговото пратеништво и да стане еден од неговите следбеници и да поверува во него.

Continue reading “Примерот на запознавање на Пратеникот од страна на големиот еврејски рабин”

Права на патот по кој се минува

Во исламот постојат правила за патот по кои луѓето минуваат. Тие кодекси забрануваат вознемирување на луѓето како што се случува во многу земји. Се пренесува дека Аллаховиот Пратеник Мухаммед, саллаллаху алејхи ве селем, кажал:  „Избегнувајте седење покрај пат! – Тоа ни е неопходно- кажаа. Тоа се наши места за состанување и на кои збориме. -Ако веќе сакате да седите тогаш дајте му го на патот  неговото право. А кое е неговот право? – Да се обори погледот, да се воздржиш од навредување, да се возврати на селам(поздрав на мирот), да се нареди на добро и да се возврати од зло.

Continue reading “Права на патот по кој се минува”

Владателот на Абесинија како пример за запознавање на Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем

Во хадисот кој говори за преселбата на асхабите на Аллаховиот пратеник Мухаммед, саллаллаху алејхи ве селем, во Абесинија откако биле изложени на разни искушенија и потешкотии, се спомнува она што ја опфаќа мисијата на на Пратеникот , саллаллаху алејхи ве селем, како што е убавото однесување, грижата за човековите права и добродетелството према другите.

Continue reading “Владателот на Абесинија како пример за запознавање на Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем”

Владателот на Византија како пример за запознавање на Пратеникот

Обичајот на Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем, бил да испраќа писма на владателите повикувајќи ги во верување во Аллах и Судниот ден, т.е. дека тој е Последниот Пратеник кого Возвишениот Аллах го испратил. Еден од таквите владетели кому Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем, испратил писмо е и Херакле, владателот на Византија.

Continue reading “Владателот на Византија како пример за запознавање на Пратеникот”

Биди благодарен

 Многумина од нас живеат во минатото и забораваат на иднината. Некои луѓе се заглавуваат во минатите грешки и пропусти кои ги правеле во минатото. Твојот  начин на живот треба да биде  таков што ќе натера да учиш и напредуваш, да го насочиш животот кон правилни цели. Од самиот момент на будење рано наутро кога стануваме со Божјето име  го започнуваме  новиот ден кој треба да го живееме на најдобар можен начин.

Continue reading “Биди благодарен”

Некои од точките на Мединскиот устав

Првиот официјален Устав на муслиманите. Ова е документот на Веровесникот Мухаммед, саллаллаху алејхи ве селем, составен помеѓу муслиманите Курејшии и Јесриб(Медина) и оние кои ги следат и се приклучат да се борат со нив.

Continue reading “Некои од точките на Мединскиот устав”