Поради исламофобијата се заоструваат односите помеѓу Франција и исламскиот свет

Неколку арапски земји и Турција го осудија француското поттикнување против исламската религија и Пратеникот Мухамед, предупредувајќи дека овие повторени навреди ја разгоруваат омразата кај народите.

Ердоган, претседателот на Турција, денес се осврна на прашањето за растечката исламофобија во Европа, нагласувајќи дека веднаш мора да престанат ваквите постапки и однесување кон муслиманите.

„Европа, со фронтот што го отвори против муслиманите, го подготвува својот крај. Ако тоа не го решат што е можно побрзо, оваа болест ќе ја сруши одвнатре цела Европа“, рече Ердоган, осудувајќи ја полициската рација во џамијата во Берлин.

„Со ваквите напади врз правата на муслиманските граѓани, европскиот фашизам премина во нова фаза“, рече Ердоган.

Се осврна и на односот со претседателот на Франција, прашувајќи се зошто Емануел Макрон така се однесува кон исламот и муслиманите.

„На Макрон му е потребно лекување во ментален поглед. Што друго можеме да кажеме за шеф на држава кој не ја разбира слободата на верувањето и кој на таков начин се однесува со милиони луѓе од различни религии што живеат во неговата земја“, рече Ердоган и потсети дека Макрон често го споменува и него, како претседател на Турција, во своите настапи.

Во последните неколку недели, францускиот претседател Емануел Макрон ги нападна исламот и муслиманската заедница, обвинувајќи ги муслиманите за „сепаратизам“. Тој го опиша исламот како „религија во криза низ целиот свет“.

Ова се совпадна со провокативниот потег на Шарли Ебдо, левичарско француско списание озлогласено за објавување анти-исламски карикатури, што предизвика широко распространет гнев и бес низ муслиманскиот свет

Карикатурите првпат беа објавени во 2006 година од данскиот весник „Јиландс Постен“, предизвикувајќи бран протести.

Во изјавата, генералниот секретар на Советот за соработка во Заливот (ГСЦ), Најеф ал-Хајраф ги опиша изјавите на Макрон против исламот како „неодговорни“ и „причина за ширење на културата на омраза меѓу народите“.

„Таквите [француски изјави] излегуваат во време кога се во тек напорите за зајакнување на толеранцијата и дијалогот меѓу културите и религиите“, рече ал-Хајраф во изјавата.

Даифала Фајез, портпарол на Министерството за надворешни работи на Јордан, исто така изрази осуда на неговата земја за повторно објавување на навредливите карикатури на пратеникот од Шарли Ебдо за тврдењата за слобода на изразување.

„Таквите практики ги повредуваат чувствата на околу 2 милијарди муслимани и претставуваат напад врз религиозни симболи, верувања и светии“, рече тој, продолжувајќи да предупредува дека ваквите практики ја поттикнуваат културата на екстремизам и насилство.

Министерството за надворешни работи на Кувајт исто така изрази незадоволство од француската републикација на карикатурите против пророкот.

Во соопштението на Министерството се предупредува дека овие навреди „ќе го запалат духот на омраза, насилство и непријателство и ќе ги загрозат напорите на меѓународната заедница за ширење на културата на толеранција и мир меѓу народите во светот“.

Франција го повлече својот амбасадор од Турција за понатамошни консултации.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.