Биди благодарен

 Многумина од нас живеат во минатото и забораваат на иднината. Некои луѓе се заглавуваат во минатите грешки и пропусти кои ги правеле во минатото. Твојот  начин на живот треба да биде  таков што ќе натера да учиш и напредуваш, да го насочиш животот кон правилни цели. Од самиот момент на будење рано наутро кога стануваме со Божјето име  го започнуваме  новиот ден кој треба да го живееме на најдобар можен начин.

 Вештините што ги поседуваме и она што го поминавме во животот, вклучувајќи ги и нашите грешки, е можност да се здобијат со вредно искуство со кое можеме да работиме, да се чувствуваме и да бидеме подобри. Ако сакаме вистински успех во животот, треба да се поврземе со Бога. Да ја покажеме нашата благодарност кон Него. Поминуваме премногу време сакајќи материјални нешта. Навиката на благодарност ни помага да се оддалечиме од постојано да го сакаме она што го немаме и да го цениме она што го имаме. Кога го правиме ова, почнуваат да се случуваат некои извонредни смени. Ефектите на благодарност се далекусежни.

Од подобрување на нашето ментално здравје до нашата емоционална благосостојба и нашата духовност, благодарноста може да направи многу. Но, што е најважно, тоа ни помага да се оддалечиме од состојба на недостаток и кон состојба на изобилство. Дури и ако изгубиме многу битки, секогаш постои шанса да добиеме задоволство од благодарност и да мислиме на нашите вредности како Божји слуги. Кога живееме во недостиг, станува невозможно да се фокусираме на дисциплинирање и постигнување на нашите цели. Ние трошиме толку многу од нашиот интелект да се грижиме за тоа што немаме и да живееме во состојба на неизвесност,  заборавајќи ја вредноста на тоа што го имаме.  Кога стресот, нашите дигестивни, репродуктивни и имунолошкиот систем влијаат негативно. Мозокот го користи истиот крвоток каде можеме да разбереме како мозокот физички може да влијае врз нас. На пример, со едноставно користење на нашите мозоци за да размислиме и научиме, ние согоруваме хранливи материи во нашиот систем, особено фосфор. Тешкиот стрес на мозокот може да предизвика недостаток на фосфор, така што луѓето со високи коефициент на интелигенција имаат потреба од високо ниво на фосфор. Фосфорот не е единствената хранлива работа што може да се конзумира под психолошки стрес и со малку духовно смирување. Ако тироидната жлезда, органот што ги контролира нашите сетила, работи прекувремено, може да се појави недостаток на јод.

Животот е полн со стрес и секој од нас е изложен на некој вид стрес. Психолошкиот притисок не е лош сам по себе, но тоа е начинот на кој се справуваме со тие притисоци. Луѓето не се подеднакво отпорни на тие притисоци, а некои од нив се прилагодуваат и спремно се соочуваат со проблеми. Некои од нив чувствуваат аверзија кон таа ситуација, а некои се предаваат и се прилагодуваат на новите околности. Оние кои доживуваат сериозни кризи обично имаат болка во пределот на главата и во мускулите на вратот и грбот.

 Поминете најмалку 10 минути секој ден, размислувајќи ги сите работи и заблагодарувајќи му на Бог.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.