Петочна хутба во Аја Софија

Свечено отварање за петочната молитва во Аја Софија.

После повеќе од осум децении како музеј во Истанбул, Аја Софија, во петокот се одржа петочната молитва за прв пат по 86 години на 24 јули.

Почитувани муслимани!

Нека врз вас се благословите и помош на Аллах и мирољубието и божественото изобилство во овој петок!

Во овој благословен час, на ова свето место, ние сме сведоци на историски момент. Џамијата Аја Софија се состанува со своето собрание во светлината на тоа што се наближува Курбан Бајрам од еден од хаџиските свети месеци . Копнежот на нашата нација, кој се претвори во срцев удар, денес завршува. Бескрајна благодарност и пофалба нека биде на Аллах Семоќниот!

Денес е денот кога рецитациите на текбир, тахлил и салават повторно одекнуваат под куполите на Аја Софија и од неговите минариња се слуша езан и салавати. Денес доживуваме ден сличен кога 16 муазини ги одекнуваа звуците на Алаху Акбар насекаде околу 16-те минарња на балконите на Сината џамија (џамија Султан Ахмед), токму пред нас, пред 70 години и обединување на нашите џамии со езан по 18-годишно раздвојување. Денес е денот кога верниците во солзи се залагаат за искрена молитва.Поклонете се на руку во мир и слезете на сеџда во знак на благодарност.

Целата хутба може да ја прочитате на следниот линк.https://www.islamicity.org/55560/hagia-sophia-friday-prayer-sermon/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.