Пoртугалија го открива своето исламско минато

Откако избегал од војната во родниот Ирак, 33-годишниот Мустафа Абдулсар го ризикувал својот живот на опасен патнички брод од Турција за Грција.

Во Грција, му беше понудено преселување во Португалија, земја за која знаеше многу малку. Но, тој беше во можност да најде некои познати одлики.

„Најдов многу вообичаени и слични зборови“, објаснува тој пред да ги наведе. Некои се однесуваат на храна, други со градови или региони. Потоа, тука е изразот „оксала“ (изговорен oshallah), директен потомок на арапскиот збор„иншалах“. И двајцата значат „Ако даде Бог“.

Не треба да биде премногу изненадувачки што арапските влијанија сè уште можат да се најдат на португалски јазик. Со векови, регионот бил управуван од муслимани кои зборуваат арапски јазик, познати како Маври.

Во 8 век, муслиманите пловеа од Северна Африка и ја презедоа контролата врз она што сега е Португалија и Шпанија. Познат на арапски јазик како ал-Андалус, регионот се придружи на проширувањето на Умејадската империја(хилафет) и просперира под муслиманска власт. Но, тоа наследство во голема мерка е заборавено во претежно католичката земја.

Оттогаш, португалскиот идентитет е конструиран спротивно на Маврите, историски прикажани како непријатели. Но, не секој се согласува со оваа верзија на историјата.

„Голем дел од популацијата станаа муслимани“, објаснува Филомена Барос, професорка по средновековна историја на Универзитетот во Евора.

Истражувањата сугерираат дека до 10 век, половина од населението на иберскиот полуостров биле муслимани.

За Барос, муслиманите кои пловеле од Северна Африка не биле повеќе странци од христијанските кралеви и армии од северна Европа кои ја освоиле територијата пред и по нив.

„Иберскиот Полуостров постојано беше освојуван“, вели таа. „Интересно е што никогаш не зборуваме за римското освојување или за визиготското освојување, но секогаш зборуваме за исламското освојување“.

Пред да пристигнат муслиманските војски, во регионот го управуваа Визиготите, германски народ кој владееше меѓу 418 и 711 година.

Во учебниците по историја се потенцираат битките што ги воделе христијанските владетели против муслиманите, но поразот на муслиманските војски не значел крај на муслиманското присуство во Португалија.

„Христијанско-муслиманско помирување не значело дека муслиманите треба се враќаат во нивната земја, затоа што и оваа земја беше нивна“, вели историчарот. Но сепак тоа се случило.

Денес, помалку од 0,5 проценти од населението од 11 милиони е муслиманско, а малкумина се свесни дека муслиманите некогаш сочинувале многу поголем дел од населението.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.