Во Кувајт муезинот повикува да се остане дома поради коронавирусот

Пандемијата на коронавирус ги натера земјите ширум светот да преземат строги мерки за да го спречат ширењето на „Ковид-19“ и да ги заштитат граѓаните. Дури и музеин во Кувајт го сменил повикот-езанот кој изговара „ал-салати фи бујутикум“ или „молете се во вашите домови“ наместо вообичаениот „хаја алас-салах“ или „дојдете на молитва“. Саудиска Арабија забрани таваф во Големата џамија во Мека и допирање до Кааба, светилиштето кон кое се свртуваат сите муслимани во молитва.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.