Кина планира да ги преработи Куранот и Библијата за да се согласуваат со нивните комунистички гледишта

Комунистичката влада на Кина донесе одлука да ги преработи Библијата и Куранот за да ги собере социјалистичките вредности, објави „Дејли меил“.

Иако наредбата на Комитетот за етнички работи не ги споменува текстовите конкретно, тој бара „сеопфатна проценка на постојните верски книги со цел да се одвои содржина што не одговара на напредокот на времето“.

Кинескиот режим тврди дека „параболите на Исус Христос“ ќе треба да спаѓаат „во согласност со Комунистичката партија, за да го искористат ризикот да бидат прочистени од библиите што им се достапни на верниците“. Режимот сака „синизација“ на Куранот и други верски текстови. Ако некои текстови не се во согласност со посакуваните идеали, тие ќе треба да бидат „повторно изменети и преведени“.

Дејли Меил објави: „Група од 16 експерти, верници и претставници од различни религии од Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина присуствуваше на конференцијата во минатиот месец,” пренесува новинската агенција Ксинхуа.

Ваквите постапки веќе предизвика  реакции во светот, а со зголемените тензии и насилна атеизација која се случува со ујгурското и други малцинства ја комплицира и состојбата на се поголем државен терор кој се спроведува од кинеските власти.

Засега исламските и други држави не наоѓаат храброст да го решат овој растечки проблем со кој се повеќе ќе се соочуваме во иднина.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.