Вјачеслав Положин – интервју на висок руски свештеник кој го прифати исламот


Висок поглавар на руската православна црква премина во Ислам( ни пренесува Новаја Газета уште во 1999 година)

Еден од високите свештеници по ранг на руската православна црква и свештеник од областа Калуга и воедно главен представик во одборот за односи со јавност и верски заедници во руската ДУМА премина во Ислам. За тој негов премин објавено е интервју во кое тој објаснува за причините зошто тоа го има направено.

„Решив да го доведам мојот друштвен статус соодветно со моите убедувања и да јавно изјавам дека се сметам себеси за следбеник на една прастара традиција на монетеизам која датира од времето на Аврам.И заради тоа не се сметам себеси повеќе ниту за свештеник ниту за следбеник на било која црква.“-изјавил Вјачеслав Положин.
За да потоа јавно посведиочи дека„Нема друг Бог освен Аллах и дека Мухамед е негов последен Пратеник.“

Вјачеслав потврдува дека последна Божја објава е куранот и дека се многу погрешни наодите дека психологијата и јазикот на куранот е непознаница за Рускиот менталитет.
Во својата изјава Вјачеслав оштро ги критизираше христијанските уедувања дека Бог се отелотворил во човек, со што Создателот станал создаденото и што преставува антропоморфизам.
Исто вика дека во христијанството со векови постоеле медиатори,учители и свети отци кои збореле во името Божје , наместо пророците-мислејќи на култот на светците. Таквата пракса станала норма во црквите која е многу тешко да се избегне за лаиците,а за позицијата на свештеник е невозможна. Тој исто така напоменал дека и неговата жена ги дели истите идеи и дека се слага со неговиот избор.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.