Денот кога Шпанија го загуби своето најголемо културно наследство

Тоа беше моментот што ја постави Шпанија на курсот да стане најголема моќна држава во раната модерна Европа.  ELIZABETH DRAYSON

На 2 јануари 1492 година Абдалах Мухамед бин Али, или Мухамед XII, познат како Боавдил, последниот мавритански султан на Гранада од династијата Насрид, го предал својот град и ги предал клучевите од Алхамбра на католичките монарси Фердинанд Втори од Арагон и Изабела I од Кастиља. Христијанските владетели се приближиле кон Гранада придружувани од кардиналот на Шпанија, Франциско Циснерос и дворјани и благородници, меѓу кои бил и Кристофер Колумбос.

Целото христијанско кралско семејство и витези носеле мавритански фустани, брокат и свилени туники и појас на половината или марлота, во гест на очигледна почит, визуелна изјава за смирување, смирување и сугестија на заедништво. Во реалноста, тоа беше повеќе чин на дрско присвојување и апсорпција на она што беше мавританско(арапско) од страна на непријателот. Тоа беше гест кој го олицетворува агресивно непријателскиот етос на Помирувањето, кој се манифестираше во латентна желба да ја узурпира и елиминира таа култура и религија. Таа желба конечно стана реалност во 1609 година, кога сите Морискос или конвертираните муслимани беа протерани од Шпанија.

Боавдил јаваше за да се сретне со нив, заминувајќи од портата на седум спрата на Алхамбра, по стрмните падини кои нудеа прекрасен поглед на градот за кој требаше да го напушти засекогаш. На ова официјално јавно предавање на Гранада на христијанскиот непријател, Боавдил му ги предаде клучевите на својот град на Фердинанд и беше запишано како кажал на Арапски јазик: „Бог те сака многу. Господине, ова се клучевите на овој рај. Јас и тие што се во него сме ваши “.

Овој момент на предавање ја долови фантазијата на писателите и уметниците до денес – првично како едно врвно освојување, а подоцна и заради екстремната возбуда на таа церемонија на транзиција и загуба. Тоа обележа круцијална средба во вековниот судир помеѓу две големи религии и култури и ја симболизира епохата-менување на транзицијата на кралството Гранада од исламска држава на христијанска територија.

Во таа последна деценија на муслиманското владеење во Шпанија од 1482-92 година, султанот Боабдил – во сурова младост од 20 години, кој едвај ги напушти границите на палатата Алхамбра и немаше искуство на светот надвор од своето нефункционално семејство – се искачи на престолот како 23-ет од династијата Насрид на Гранада. Во наредните десет години, тој со храброст ги одби нападите на непобедливата христијанска армија, носејќи ја достоинствено загубата на неговото исламско кралство и неговото последователно прогонство од Шпанија. Боавдил го смени начинот на претходните муслимански владетели во тоа што претпочиташе преговори наместо насилство, мир со христијаните наместо војна и се обидува да најде начин муслиманите од неговото кралство да ја одржат својата религија и обичаи заедно со нивните христијански колеги.

Приказната за Боавдил и падот на Гранада претставува последен став против религиозната нетрпеливост, фанатична моќ и културно незнаење, во кое прашањата за насилство, напнатост и предрасуди меѓу муслиманите и христијаните беа исто толку притиснати како што се сега.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.