Нов среден век?

Дијалог и критика.

Муслимански свет во борбата за научен развој

Во времето на кралот Абдула и на сите немири на Арапската пролет се случи да бидам во Мека во време на една бучна конференција. Таму се запознав со колега од ОАЕ, кој е со доволно знаење и автор на многу книги, поддржувач на најконзервативните пристап, еден вид на салафист од “стара школа” . Му реков нешто за неговите преводи и повремено спомнував дека е преведена книга на Украински од Арапскиот филозоф Ал-Farabi (873-950), познат средновековен платонист. “Ти не ги негираш неговите ставови?” – праша намуртено Шеикот. “Не” – реков, тоа е само превод, и научна работа, не е полемичка. “Тогаш зошто е преведен!?” – коментираше.


Но, навистина: дали ви е потребен хуманизам во модерниот муслимански свет? И како во земјите каде што голем процент од населението има неписмени, генерално може да се развие науката? И покрај фактот дека во средниот век, славата на муслиманските учење оди и надвор од исламскиот свет. Такви имиња како Абу Бакр ал Рази или Ибн Сина, познати лекари и мислители на оптика како Ибн ал-Гајсам, хемичарот Џабир ибн Хајан и многу други се авторите на тие научни правци, кои Европејците ги научиле XVI или XVII век. Тие направија многу математички откритија (како што еден колега се смееше горко на Оман: “Арапскиот свет ја измислил нулата и сега сето тоа се размножува”) – медицински, хемиски, физички. Дури и средновековни коментар на Куранот, тоа е чисто религиозна работа, имаат огромна листа на научни концепти и идеи, и е обид да се разбере светот рационално.


Неодамна ја посетив опсерваторијата во Азербејџан, која е именувана по средновековна астроном Насир ал-Дин ал-Туси, музејот е институција која освен научните достигнувања на научниците денес се изложени и дела на средновековните автори кои донекаде помага во чувањето на историската меморија. Но, можеме ли да зборуваме за вистински историски континуитет и што е најважно, каква улога игра од страна на религијата и политиката? Зошто некогаш познат по своите научни достигнувања регионот сега е на периферијата?

Значително задоцнување


Модерната наука, во случај на природно и хуманитарно научно поле, дојде во муслиманскиот свет или во колонијални денови, или во денови на реформите во независни држави, како што се Турција (која како Отоманската империја, почна активна модернизација на XVIII век). Соодветна комуникациска револуција, како што знаеме, имаше и печатење во Европа која својата прва печатена книга ја издаде во 1728 година. Веќе во деветнаесеттиот век се појавија мрежа на западно стилски мисионер училишта, на студентите им се всади современи научни разбирање. Започна како реформите во образованието и нови, вклучувајќи ги подобрувањата на програмите за обука. Тоа е од поранешни медреси (верски училишта) се појавија универзитети (како што се случи со познатиот египетски “Ал-Азхар”). Во 1908 година се појави Универзитетот во Каиро а во Дамаск се појави во 1923 година (сепак, повеќето земјите од Персискиот залив настава по филозофија се уште е под знак прашалник, а зборот “филозофија” служи како нешто негативно, а не средство за спознавање на светот.)
Генерално, американскиот модел успешно се спроведува на Исток. На пример, на Американскиот универзитет во Бејрут, која е основана во 1866-та, е успешен на овој ден, да не зборуваме за различни школи на примени и технолошки области преку кои на едно време зборот “инженер” (арапски “muhandis”) стана почитуван наслов “Д-р “Или” професор “. Во текот на изминатата деценија, а особено во Обединетите Арапски Емирати, Катар и Саудиска Арабија на универзитетите има инвестирано милијарди долари, создаде стотици диплома и магистарски програми кои вклучуваат западни експерти, опрема купена за истражување, но дали се постига соодветен резултат? 


Ако се погледне на ранг-листата на високото образование (во сите нивната субјективност како “идеален” модел за оценување на ефикасноста постои), на пр . Светскиот универзитетски Пласман за тековната година ( во глобални рамки”). Со азиски универзитети вклучени во првите 100, сите седишта се зафатени универзитети на Сингапур (Националниот универзитет на Сингапур е рангирана на 11-то место во светскиот пласман), Кина, Јапонија, Јужна Кореја и Хонг Конг и Малезија (се сеќавам, ова е, исто така, дел од исламот светот, а исто така и со исламот како државна религија). Универзитетот на Малаја (Универзитетот на Малаја) оваа година за прв пат беше во првите 100, на 87-то место, а тоа е најдобро рангирање за Универзитет од исламските земји за сите години досега. Таму во вторите сто каде се наоѓаше Саудискиот Универзитетот на нафта и природни ресурс на кралот Фахд (Универзитетот за Нафта & Минерали), сепак, го замени со друг универзитет во регионот – Хебрејскиот универзитет од Ерусалим.  Универзитетите од други развиени земји на муслиманскиот свет (Турција, Египет) се на последните место, иако се вклучени во илјадници, а некои дури не се ни во првите 500. 

Прочитајте исто така:  Надминување на традиционализмот. Кои се работните денови на муслиманските либерали


Уште едно , рангирање на универзити направи и Тајмс. На 100. место е и Универзитетот во Катар. Нешто повисоки стапки се понудени од страна на “Шангајскиот Рејтинг”. Тука, меѓу првите стотина се два саудиски универзитети, еден ирански (Универзитет во Техеран) и два Израелски. И покрај сета конвенционалност на точната позиција во рејтингот и – да не бидеме наивни – одредени елементи на политиката, останува фактот дека образовните институции во муслиманските земји се далеку од лидери, и овие земји се целосно зависни од западните технологии. 


Во услови на навидум нови кампуси кои се неверојатни во својот делокруг, нивото на т.н. влијание, тоа е вистински придонес во науката, далеку сме од посакуваното. Првиот индикатор е – производство на научни статии. Според базата на податоци Scimago во текот на периодот на 1996-2018 години на апсолутна лидери на научни трудови цитирани ( со повеќе од 10 милиони документи) САД, Кина (околу 6 милиони документи ) и Велика Британија (речиси 3 милиони ). Меѓу земјите од исламскиот свет во вкупниот пласман највисоко место е Турција (20-то со 546 илјади. Прилози), Иран (22-та) и на крај Египет (се наоѓа на 39-то , 195 илјади документи.), Како 43 место е – Саудиска Арабија ( со 173 илјади наведени статии), патем, зад Украина (42-то место, 185 илјади статии).

Во контекст на светската наука 


Се разбира, овие квантитативни индикатори кажуваат нешто значајно само за првите пет или десет земји, особено бидејќи постојат научни полиња каде што одредена земја може значително да ги надмине другите. Интересно е тука: според некои извештаи, повеќе од една третина од лекарите кои се занимаваат со пракса во Велика Британија се муслимани, а значителен дел се состои од луѓе од Пакистан, Индија, Бангладеш и арапските земји. Многумина од нив беа образовани на Запад и, како што е случај со повеќето студенти од муслиманскиот свет, останаа таму да живеат. Општо земено, нивото на одлив на мозоци од муслиманскиот свет се смета за огромен проблем кој стана порелевантен по Арапската пролет. Прво, се јавуваат прашања за работните услови, отсуството на перспективи во кариерата, цензурата (кога станува збор за хуманитарни науки) или неспособноста за пристап до релевантните ресурси (ако тоа е некоја природна наука). “Муслимански” имиња во Западниот академскиот свет стануваат се повеќе и повеќе, па дури и во оваа индустрија, како арапски или исламски студии , кои во исто време се појавиле како западен изглед на Истокот, сега се повеќе се забележува “автохтонизација”. 
Прашањето не е дури и дека во некои земји (главно се однесува на Персискиот Залив) отворија филијали на престижни западни универзитети, каде постојат соодветни програми.

Прочитајте исто така:  Сон или разочараме. Она што живее младите на современиот арапски свет

Се разбира, некои луѓе (особено “домашни”, граѓаните на овие земји, исто така вработува голем процент на имигранти, кругови блиски до владејачката елита, итн) се добива прилично добро образование, кој често продолжува на запад. Сепак, тешко е да се замисли некоја вредна критика на политички или религиозни карактеристика на регионот, а ова и покрај стабилна безбедносна состојба. Истото важи и уште повеќе за Иран или Египет, каде што исто така е релативно добра состојба со развојот на науката, но малку изгледи за млади научници таму не се гледаат. Дури и во развиената Турција луѓето патуваат во Германија или САД и стана вообичаена пракса за научниците, иако ситуацијата во оваа земја е многу подобра отколку во некои арапски.  Научниците добиваат дипломатски пасоши и почнуваат со плати од $ 1 илјади. Дури и во регионални универзитети може да се финансира патување во странство да учествуваат на конференцијата во странство. Во оваа смисла, со сигурност може да се каже дека Турција не е инфериорна во однос на некои земји во источниот дел од ЕУ. Иако во последните неколку години, кога политичката ситуација стана потешка (по прогласувањето на вонредна состојба во 2016 година, на научниците генерално не им беше дозволен излез надвор од земјата, па дури и еден бран на отпуштања од работа, па дури и затвор). Со тие мерки одливот на мозоци, исто така, се намали.

Во религиозни и политички ограничувања 


Конзервативната наука и официјалните и неофицијалните религиозни кругови, кои имаат значително влијание врз општеството, остануваат. На пример, во повеќето Заливски земји наставата по филозофија се уште е под знак прашалник , а зборот “филозофија” служи како нешто негативно, а не средство за спознание. 


Интересен парадокс: некои религиозни власти сакаат да зборувам за тоа како во догледно време исламскиот свет е на развојот на науката (а со тоа и од филозоф Ибн Сина), но кога станува збор за објавување на научни трудови или да се студира рационална перспектива, која е за него, тогаш јазикот доаѓа до обвинувања за ерес и неверување. 


“Можете дури и може да се стави да се користи технолошки достигнувања на Запад”, – вели во неговите религиозни дела на локалните шеици, а сепак ја осудуваат истата западната филозофија како “материјалистичка” и “атеистичка”. Тоа е, со користење овошје, дрво на кој тие растат. Како резултат на тоа, станува збор за трагикомични ситуации. Назад во 1980-тите и во делата на некои Саудиска религиозни лидери може да се види на идејата дека Земјата е рамна , дека треба да се охрабруваат луѓето да се покајат и на крајот истото мислење се смета како богохулно. И сега, и покрај навидум напредок во едукација на јавноста во текот на изминатите 20-30 години, некои стари трендови се уште е во место, и тогаш ќе се појават самопрогласени “пронаоѓачи на лек” (како во случајот на Јемен, Шеик ал-Зиндани, кој наводно го измислил лекот за сида ), тогаш постојат најжестоките поддржувачи на идејата за една земја,  да не зборуваме за разни “хуманистички митови” (лажни историски или други концепти). Неверојатно, регион каде што долго време пред Чарлс Дарвин изрази свои ставови за еволуцијата на видовите (дури и Абу Али Мискава во единаесеттиот век, пишува како “премин на човекот”), денес ги критикува еволуционистите со ентузијазам, што може да им завидуваат и протестантски фундаменталисти . 


Некои гранки на знаење, особено во врска со сексуалноста, кои беа развиени уште во средниот век, сега остана на периферијата: патријархалното општество, понекогаш е тешко да се соберат некои статистички податоци. Во повеќето верски училишта кои примаат ученици од целиот свет, како што се општествените науки, речиси никогаш не се предава. И, како резултат на тоа, многу дипломци имаат некои “алтернативни” идеи за светот. Меѓу исламистите, различни области на темата на науката, се разбира, се дискутира многу важна година издадени илјадници работни места на кои научни откритија може да се најде во Куранот, но сето тоа се сведува на типична заклучок: исламскиот свет се бара само практично знаење и технологија, а теоретски ” западните” науки, велат тие, се ” штетни “за Умметот, може да доведат до атеизам, ерес и блуд. Затоа, јадрото на различните радикални движења се уште е видливо, наместо на економијата, најмногу либерални ставови кај учениците може да се најде некаде на факултетите на арапски јазик и литература, а не меѓу потенцијалните вработени ИТ секторот или технологија индустрии. Тоа останува релевантен проблем кога едно време еден од моите ирански пријатели не доби докторска место, бидејќи комисијата за прием неофицијално изјави: “Една жена веќе не студира”. Морав да барам работа во друга област. 

Прочитајте исто така:  арапскиот свет: магична култура или изгубена цивилизација


Многу интересен показател е контроверзност во муслиманскиот свет за времето на доаѓањето и крајот на Рамазан, што е поврзано со појавата на нов месец. Оваа година, на пример, тоа може да се види само во Океанија и дел од Латинска Америка (и тоа се случува со циклус за неколку години), но бидејќи на земјата во која се користи “астрономски метод” (т.е. пресметки на податоци) се заврши постот на овој ден (Турција и други). Во Саудиска Арабија, каде што се користи “методот на визуелно набљудување”, оваа година одеднаш “ја виде месечината” кога, според научниците, во принцип, беше невозможно да се види на Блискиот Исток. Ова беше направено, според набљудувачите, да го комплетираат Рамазан пред своите ривали во регионот – Иранците. Како резултат на тоа, исламскиот свет воопшто не може да постигне единство околу научниот метод,


Многу често како пример и споредба на муслиманскиот свет се ставаат Кина, Јапонија, Јужна Кореја. Овие земји, исто така, покажаа голем успех во науката и технологијата, поради недоволниот конзистентен развој на традицијата и брзото позајмување на современите пристапи кон социјалниот развој. Меѓутоа, либералната демократија е изградена во најмалку две од овие земји, граѓанското општество активно се развива, всушност, тие се “отворени за светот”, лишени од јасен верски наратив во смисла во која го има Блискиот Исток. Покрај тоа, ресурсниот потенцијал на арапскиот свет е неколку пати повисок од, на пример, Јапонија, но регионот нема релевантни резултати. Постигнат е одреден напредок од Малезија и Индонезија, но прашањето е дали тоа е прилично “далекусежен” фактор или исламски тренд. Општо земено, во текот на изминатите неколку години, дури и влијанието на Кина толку многу го интензивираше развојот.


Што не е во ред? Исламските либерали и умерени исламисти се првенствено обвинети од страна на владите во регионот. Како, ова високо ниво на авторитаризмот, корупција, постојните “политички” толкување на исламот, згора на тоа, се појавува сложена геополитичката ситуација. Ние често слушаме дека владите на исламскиот свет се многу зависни од Западот, пред се инвестирањата во воената област, а не науката, а никој не сака да го изгуби и технолошки конкуренција. На ниво на истата воена технологија одреден напредок Турција (неодамна познат на турските воени летала Бајрактар ​​купи и Украина), одредени промени направи ОАЕ, но во целина регионот на пазарот на оружје зависен е од увоз и во блиска иднина е малку веројатно промена. Другите индустрии во никој случај не се исклучок, а со тоа и до врвот 30 индекс на развој на информатичко-комуникациски развој (Индекс на развој на ИКТ), земјите од исламскиот свет сè уште не се вклучени, иако теоретски можат. Се разбира, првите стотина може да се видат како држави на Заливот, а Турција и Иран, но Северна Африка падна на вториот ред од листата. Сепак, малку е веројатно дека успехот ќе биде возможен во ситуација кога регионот долго време е на главен фронт на глобалната геополитичка борба. Веројатно, дури и напредокот на релативно стабилните земји во Персискиот залив ќе биде повеќе контрастен со другите региони кои сé уште не успеале да се ослободат од обележјата од третиот свет. 

Преводот од Украински е со мали слабости.

Михајло Јакубовиќ е професор по религиски студии во Острогх, Украина

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.