9 научни докази зошто Бог постои

Како што има луѓе што го негираат постоењето на Бог со научни докажувања така важи и обратното.

Еве некои од причините:

1.Биг Бенг-Големата експлозија

Човечките суштества сакаат да сфатат работи, и нема сомнеж дека напредокот во науката е импресивен. Како и да е, не е повеќе разумно да се верува дека ние, и сè што е околу нас, е создадено и не само дека сме создадени еден ден од ништо како резултат на нешто што некои научници го нарекуваат “Големиот експлозија”? Секако, да се верува во Бог е исто толку разумно колку што е да се верува во “Биг Бенг”.

2.Планета Земја
Се чини дека е малку веројатно дека постоењето на нашата планета да е некаква среќа. Земјата има идеална средина и се она што ние и другите суштества што живеат на оваа планета треба за да преживеат. Интелигентниот дизајн изгледа многу поверојатно од работите што се случуваат случајно.

3.Вода

Како што сите знаеме, и како што научниците секогаш укажуваат кога се работи за темата на животот на другите планети, нема живот без вода. Надвор од фактот дека ние, како човечки суштества, во голема мера сме направени од вода, сè уште постојат нови откритија за овој неверојатен градежен блок на животот. Со оглед на тоа колку водата се дистрибуира околу нашиот свет, исто како што ние и сите други форми на живот бараме, сугерира дека неговото постоење и однесување не е случајно.

4.Мозок

Размислете за миг на комплексноста на човечкиот мозок, или дури и на мало животно. Иако напредокот во вештачката интелигенција е импресивен, комплексноста на мозокот е неспоредлива и најверојатно ќе остане така долго во иднината. Дали треба да веруваме дека мозокот сам “еволуирал” со себеси во постоење? Ако нешто кажува интелигентен дизајн, тоа е мозокот.

5.ДНА

Колку повеќе ја разбираме природата на животот, толку неверојатно и сложено сфаќаме дека е истиот. Секоја ќелија во нашите тела, и во сите други живи суштества на планетата е контролирана со некој програмски код што го нарекуваме ДНК. Дали овој неверојатно комплексен систем на кодови едноставно се измислил? Дали компјутерскиот код се измислува без човечка интервенција? Ако е така, ние нема да ни требаат програмери.

6.Куран и други свети списи

Научниците велат дека Куранот е текст со историско значење. Она што го прави толку убедлив е бројните пророштва што беа изнесени во Куранот а и други свети книги, кои се исполнија и дека повеќе докази од нив постојано се формираат. Исто така, постојат откритија кои биле направени од денешните истражувачи кои ги потврдија историските извештаи од Куранот, како што е откривањето на остатоците од она што се чини дека е Арката на Ное на брдото Арарат и откривањето на лешот на Фараонот кој го преминал Црвеното море.

7.Еволуција

Произлегувајќи од идејата дека ние и сè друго на оваа планета едноставно “еволуирало” и колку е веројатно тоа само врз основа на тоа колку е неверојатно разновиден живот на земјата и колку е уреден целиот универзум, теоријата на еволуцијата има големи дупки , инаку познат како “прекинати врски”. Овие врски недостасуваат од добра причина и веројатно нема да бидат пронајдени, бидејќи веројатно не постојат.

8. Необјаснето

Медиумите, шаманите, демоните и ангелите – покажуваат дека сигурно постојат натприродни феномени за кои постојат совршено валидни научни објаснувања , но што со оние за кои не може да се понуди никакво објаснување? Тие може да бидат малку и далеку меѓу нив, но се појавија вистински мистични паранормални искуства кои силно сугерираат дека има многу повеќе за нашето постоење отколку што можеме да го видиме овде во она што може да се нарече “реалниот свет”.

9.Свест

Ова е една од најдлабоките мистерии на животот, и она што науката се уште се бори да се справи со. Што е свест и од каде доаѓа? Постојат бројни теории кои се изнесени од некои од најбрилијантните умови во науката, но не е постигнат вистински заклучок. Тоа е еден од најчувствителните аспекти на постоењето, и оној што еволуционистите и атеистите не можат да го објаснат.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.