Автофагија – исламски метод признаен како лек

АВТОФАГИЈА буквално значи “да се јадеш себеси”.

Бејби-бумерите издржаа најмногу злоупотреба од медицинската установа во текот на последните 40 години. Пред да биде предоцна, медицинските компании може да имаат уште неколку години за да ги откупат некои од скапоцените препораки кои им се дадени на нашата генерација. Наука за тоа како телото се јаде е нешто што треба да обрнете внимание и да го совладате.

Автофагијата ги отстранува остатоците пронајдени во клетките на вашето тело. Сите тие години на слабо хранети мозочни клетки, спиење на исцрпени срца, пушењето во вашите рани години, и станувањето подебели од било која генерација пред вас ве остави со многу болни клетки. Остатоците во вашето тело се наоѓаат со години. Ако сте со прекумерна тежина, овие остатоци се онолку долго колку што тој на вишок килограми ви се правел. ПЛУС додајте десет години.

Постот и наизменичното постење се здобиваат со популарност овие денови како начин на губење на тежината или детокс алатка. Сè уште нема консензус за тоа како да се забрза или намали калорискиот внес. Има многу прашања: колку долго треба да биде постот? (16 часа, 24 часа, 3-5 дена, итн.) Дали треба да биде сув пост (без вода) или постот да биде со вода? Дали калориите треба да се дозволат или не? Колку долго треба да продолжи постот? (5 дена, 1 недела, 3 недели, итн.) Едно нешто е надвор од спорење. Бог секогаш го пропишувал постот преку своите пратеници. Христијаните, муслиманите, Евреите, будистите и хиндусите препишуваат постот во една или друга форма. Со текот на времето, практиката на постот се променила во различни религии, па оттука и разликите што ги гледаме денес. Верувам дека почетното учење на постот било исто во сите религии, како што е денес во исламот. Се чини дека муслиманскиот пост добива поголема поддршка од научни докази дека е здрав и корисен во однос на здравјето, превенцијата на болести и подобрената долговечност – повеќе од било која друга форма на постот.

Некои компоненти на постот стануваат јасни:
1) Треба да има сериозно или целосно ограничување на внесот на калории.
2) Постот треба да продолжи и по неколку часа за да биде корисен.
3) Постот треба да се продолжи наизменично во период од денови или недели.
4) Постот не треба да биде премногу долг или ќе предизвика штета.
5) Возрасните треба да постат, а не децата.
6) Постојаното постење повеќе од неколку недели ќе биде штетно.

Во исламот, сите облици на обожавање не само што обезбедуваат духовна корист, туку исто така се корисни во однос на физичкото здравје, психолошката благосостојба и социјалната и културната хармонија. Затоа Бог ја нарекол оваа религија “Религијата во совршена хармонија со природата”. Сите негови начела ја подобруваат човечката состојба. Истражувањето на автофагијата е во тек и ќе продолжи да ги открива своите резултати. Но, еден површен поглед на клеточната сложеност и детална структура и нивна сложена функција е доволно за да се наполниме со стравопочит и инспирација дека навистина создавањето на Милостивиот Бог е совршено.

Референца: Нобелова награда за физиологија имедицина 2016 – Јошинори Осуми за неговите откритија на механизми за автофагија.

Peidu Jiang & Noboru Mizushima. Cell Research 24, 69-79, 2014.

 Martinet W, De Meyer GR. J Histochem Cytochem 2006; 54:85-96.

(Mehrdad Alirezaei, J. Lindsay Whitton Vol. 6, 2010.

Jaeger PA, Wyss-Coray T. All-you-can-eat: autophagy in neurodegeneration and neuroprotection. Mol Neurodegener 2009; 4:16.

 Sarkar S, et al. Small molecules enhance autophagy and reduce toxicity in Huntington’s disease models. Nat Chem Biol 2007; 3:331 – 338.

Proc Natl Acad Sci USA 2003; 100:6216 – 6220.

 Mol Cell Biochem 1996; 158:1 – 7.

 Autophagy, Volume 11, 2015.

Trends Pharmacol Sci. 2010 Feb; 31(2): 89–98.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.