“Муслимански патроли” формирани во САД

Во САД е формирана првата цивилна „Муслиманска патрола“, која превентивно ќе делува на заштита на муслиманите во Бруклин, еден од петте реони во Њујорк, пренесува „Њујорк тајмс“.

Невооружени цивилни патроли ќе соработуваат со полицијата за да им помогнат на своите соседи да ја зголемат довербата во заедницата кон муслиманите.

Како што наведува „Њујорк тајмс“, засилената кампања на омраза ја поттикна полицијата во Њујорк и другите поголеми градови одредени денови да ги зајакнат патролите околу џамиите и исламските центри.

Се наведува дека планот на овој волонтерски проект е да ги надгледува трите исламски училишта во Бруклин, како и околните џамии и железнички станици во Беј Риџ и Сансет Парк, каде што живее многубројна муслиманска заедница.

Патролата засега има два автомобила, а планот е да го зголеми бројот на пет патролни возила до крајот на месецот.

Групата се финансира самостојно, односно од донации за купување автомобили и сини униформи за членовите.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.