Кина започна и со рушење на џамии откако испрати милиони Ујгури во концетрациони логори

Додека светот тагува за Нотердамската катедрала и пожарот кој избувна во Париз, исламското културно наследство кое исчезнува воопшто не е тема на ниеден медиум. Најмалку 200 џамии се срушени само за една година.

Џамијата Керија лоцирана во јужниот Ксинџијанг била изградена во 1237 година, уште пред 800 години. Истата помина низ голема реновираност во 1980-тите, а потоа подоцна во 2016 година таа беше прикажана како прекрасна локација за илјадници обожаватели. Кон крајот на 2017 година, таа беше прогласена како кинеско архитектонско наследство. Од пред некој ден, сателитска снимка покажа дека во моментов нема знаци на таа џамија, како што пренесе и објави Гардијан.

Невладината Uyghur објави во 2017 година дека најмалку 5.000 џамии биле срушени со булдожери од страна на кинеската влада. Еден од новинарите кои го посетија источниот регион на Кина во Кумул изјавиле дека 200 од 800 џамии во регионот Кумул веќе се уништени, а уште 500 се планирани да бидат уништени.

Владата создаде нова политика во која се наведува дека кинеското знаме треба да се вее на врвот на секоја џамија, а сите исламски симболи (Аллах, Мухамед, Усман, Абу Бакр, Усман и Али) треба јавно да се отстранат. Срушените џамии се дел од угнетувањето на муслиманите кои живеат во Кина. Претседателот Кси Џинпинг сака да ја направи Кина либерална држава, а муслиманите во Ујгур кои се многубројни се праќаат во концентрациони логори и се затвараат за следење на исламот.
Обединетите нации јавно прифатија дека најмалку еден милион Ујгурски муслимани биле затворени во овие кампови за преедукација за да ги држат настрана од религијата.
Според Human Rights watch, затворените муслимани се принудени да се свртат на естетизам или будизам. Неодамна, кинеските власти започнаа нова операција врз муслиманите Хуи во Кина, за искоренување на исламската религија во регионот.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.