Запознајте го малезискиот астронаут кој прв се молеше во вселената

Кога во 2007 година Малезискиот астронаут, Шеик Музафер Шукур (Muszaphar Shukoor), отпатува во вселената тој побара мислење од муслиманските научници за молитвата (намазот).

Шукур не беше првиот муслиман во вселената, ниту првиот да се моли во неа, но резултат на неговото прашање беше собирањето на 150 муслимански научници и истражувачи под покровителство на малезиската вселенска агенција за да се одговори на неговите прашања. Нивниот консензус стана фетва – исламско правно гледиште, кој беше одобрен од страна на Националниот совет на Фетви во Малезија.

Весникот Muslim World Journal даде следно резиме на таа фатва која е целосно достапна на нивниот веб-сајт:

„Во врска со свртувањето кон Мека постојат четири опции:

1.Да се сврти кон Каба на земјата (која ќе се движи во однос на ISS)

2.Да се сврти кон замислена проекција на Каба во небото

3.Да се сврти кон Земјата

4.Да се сврти кон било каде..“

… Во врска со стоењето, поклонувањето и пагањето ничкум на земја, тие го поедноставија прашањето велејќи дека тоа тој може да направи тоа што е можно во простор и оделото онака како му одговара, дури и ако тоа значи дека се моли без никакви движења или лежејќи – нешто многу корисно да се знае во нулта гравитација!

Фокус, се разбира, е да се биде концетриран на обожувањето наспроти обидот да се постигне она што може да биде исклучително тешко и опасно. ”

Овие научници пресудија дека времетраењето на постот, како и оние на молитвата, треба да се утврди според местото на лансирање на вселенскиот брод.

Поради тоа Шукур беше во можност да го продолжи својот чин на обожување дури и во вселената.

Што во врска со иднината на муслиманите во вселената?

Нема сомнеж дека со продолжување на напредокот во технологијата и плановите за одење на Марс, дека муслиманите, најверојатно, ќе продолжат да бидат вклучени во понатамошни мисии на патување во вселената. Ако тоа се испоставува дека е изводливо и продуктивни, а и доколку Земјата преживее доволно долго со нас на неа, тогаш е само прашање на време кога интер-планетарна јуриспруденција ќе покаже дека човечкиот потенцијал за верата е голем, како што се и нашите потенцијални за технологија, за да може да се подигнат овие работи на поголема висина. Дотогаш секој оној кој прашува кон каде треба верникот да се сврти во својата молитва доколку отиде на мисија на Марс, нашиот одговор би бил, се додека не се случи тоа нетреба да се замараме со таквите прашања. Кога ќе се случи тоа, учените ќе дадат својот суд според Божјиот верозакон. Без оглед на исходот се молиме Аллах ги прифати напорите на Умметот и да даде благослов во него.

Превземено од:

http://muslimvillage.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.