Секој петок ги возел бесплатно сега тие му подариле патување на аџилак

„Пари утре, денес е садака“. Со овие зборови возачот на минибус Абдулмеџид од Махачкала во Русија, ги пречекува своите патници во петок, кога му подаваат пари за превозот. Во видео за Радио Слободна Европа, тој вели дека ова го прави од љубов кон својот Бог, за кој верува дека многупати му помогнал, па решил да направи нешто добро за луѓето.

Инаку, според исламската вера, „садака“ значи милостина.

Токму за неговото добро дело, граѓаните решија да го наградат собирајќи пари за тој да може да оди на аџилак во Мека.

Целиот прилог, погледнете го во продолжение:

https://flashvideo.rferl.org/Videoroot/Pangeavideo/2018/01/2/2b/2bef4e51-cca5-4347-a478-824a8ca33202_fullhd.mp4?_=1

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.