Последиците на блудот по здравјето на луѓето

Исламот забранува блуд и проституција, а потикнува брак и брачен живот. Резултатот на блудот се опасни здраствени последици како и ширење на неморалот во едно општество. Блудот е особеност на некои животни и изопаченост кај некои луѓе, кои освен што го лажат и изневеруваат својот брачен партнер, истите можат да го заразат со разни болести и да неговиот неморален живот биде причина да неговите деца и генерациите после него страдаат од разни болести.
Аллах вели: „И не приближувајте му се на блудот, бидејќи тоа е разврат, колку лош пат е тоа!“
Современата наука ги открила страшните болести кои се причина на развратноста и блудот: сифилисот, гонореата или триперот, сврабежот. Сифилисот доведува до импотенцијата, зачепувањето на крвните садови и стенокардија, што доведува до опаѓање на косата и спонтан абортус кај жената, а кај фетусот може да доведе до аномалии и генетска атрофија.
Триперот доведува до стерилност и до воспалување на гениталните органи како и ревматизмот кај младите итн.. Меѓу другите болести кои се проучувани се сидата(АИДС) и болеста на слабеење на имунитетот кои се основа на проституцијата, но и на хомосексуализмот.
Пратеникот ﷺ кажал: „..Во ниеден народ не се појавил неморал кој јавно се прави а да помеѓу нив не се рашириле болести кои порано не им биле познати на нивните предци; ниту криво мереле на вага, а да земјата не им станала неплодна, нивните залихи потрошени и да не потпаднале под власт на неправеден владател, ниту забранувале зекат, а да благосостојбата од небото не им било ускратено, а да не е животинскиот свет, ни дожд не би им паднал;
Сидата е навистина страшна и грозна болест и само во Африка дневно умира најмалку 6000 луѓе. Болеста е откриена во 80-те години во минатиот век и се раширила низ сите континенти. Сеуште не е откриен ефективен лек ниту превентивна вакцина против оваа болест.
Ибн Ебу Дунја пренесува предание од Пратеникот ﷺ: „После ширкот нема поголем грев кај Аллах од тоа да човек го остави своето семе во материца која не му е халал.“

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.