Реакција на шејх Јусуф Естес по повод „Античката библија“ откриена во Турција

Низ медиумите во поглед на новопронајденетиот „спис“ е објавен текст со следна содржина:

„Во една верзија од евангелието , кажано е дека тој му вели на свештеникот: „Како ќе се вика Месијата? Мухаммед е неговото благословено име, а во друго, Исус негира дека е Месија, и твди дека тој или таа треба да е Ишмаелит, термин користен за арапи“, тој додал.(Агенции)

Јусуф Естес[1] одржал говор кој се однесува за таканаречена „древна библија“ која докажува дека Мухаммед е Месијата- а се наоѓа во Турција, итн, итн..

Во името на Аллах Милостивиот Сомилосниот , нека е салават и селам на Мухамемд саллалалху алејхи ве селем…

Тоа што го наоѓаме во овие ограничени стихови што ги имаме добиено од страна на медиумите нема сомнеж дека ова е фабрикувано – целта е дискредитирање на Исламот и муслиманите.

Планот е како изгледа да сите муслимани се возбудат , да сето ова го промовираат по Фејсбук и разни форуми, за едино да добијат одговор од некои „експерти“ кои ќе докажат дека целава работа е невистинита и фалсикувана. Ова ја разорува вистинската „дава“(повик) на исламот, ги прави муслиманите да изгледаат „глупаво“ и во очите на младината уште повеќе да предизвика оддалечување од Аллах.

Да дадам краток осврт на тоа што е досега собрано и верифицирано, иншаАллах:

Да започнам, приметете дека тврдењето -„Месијата“ ќе се вика Мухаммед (нека е Божји мир врз него)?

Ова е проблем.

Куранот јасно кажува дека Исус е Месијата (што значи „помазаник“, преведено од старогрчки како„христос“ и на англиски(македонски) како „христос“ .)- (повеќе на овој линк)

Мухаммед , нека е Божјиот мир врз него, од страна на Аллах во Куранот се нарекува „Ресул“(Пратеник) а не Месија.

Следна поента – кажува, „Мухаммед е неговото благословено име..“

Повторно ова му контрира на Куранот. Јасно е дека во поглавјето Ес Сафф, стих 6-ти, Аллах вели дека Исус а.с. кажал „Хува исмаху Ахмед“( Неговото име ќе биде Ахмед), но не и Мухаммед.

Ова е различна форма на неговото име , и едно од имињата за кое се сложуваме .

Како и да е погрешно е- бидејќи Аллах не кажал дека Исус ќе го користи името „Мухаммед“.

Следна поента: „Исус негирал дека е Месија???“

Сите муслимани знаат дека Иса а.с. бил и е – Месијата на Аллах.

Така е наречен во Куранот.

Друга поента„..ќе тврди дека тој или таа..“

Од кога било која од прифатените списи содржи референца за пратеникот или гласникот на Аллах?(никогаш)

„Месијата“ од Стариот Завет се однесува на машко бебе родено од девица на Хебрејски и зборот е во машки род, а не женски.

Па како би можело пророштвото во Стариот завет, пророштвото во Новиот завет, и исполнувањето на Последниот Завет(Куранот), сите да бидат погрешни во поглед на полот на „Месијата“?

Зарем преведувачите незнаеле Арапски, хебрејски, Арамејски јазици?

Значи воопшто не бил доведен под прашање полот на „Месијата“

Само еден стих укажува дека некој се играл со списите, затоа што неможет истите да содржат толку очигледна контрадикторност.

Книгата неможе сериозно да се смета некое античко откритие, освен како антички отпад.

 

Шејх Јусуф Естес

Islamnewsroom

 

За ваша информација, шејхот Јусуф Естес овие денови по покана на исламската заедница во Нови Пазар, Санџак, Србија се наоѓа во четиридневна посета (10.05-14.05.2017 каде ќе одржи неколку предавања во Новопазарскиот факултет.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.