Илјадници муслимански верници побараа Аја Софија повторно да стане џамија

Повеќе илјади муслимански верници се собраа денес пред Аја Софија во Истанбул, барајќи да им се овозможи да се молат во тој објект,јавуваат турските медиуми.

mkd-264643

Базиликата Света Софија во Цариград ја изградил византиски цар во шести век. Претворена е во џамија (Аја Софија) во 1453 година, а од 1934 година е музеј и е едно од најпосетените места во Истанбул.

Молитвата пред Аја Софија денес ја водел имам од Мека, по што верниците побарале таа градба повторно да биде џамија.

„Во име на стотици илјади браќа, бараме да ни се овозможи да се молиме во џамијата Аја Софија“, изјави претседателот на Здружението на млади на Анадолија, Салих Турхан.

Молитвата пред Аја Софија е одржана по повод годишнината на османлиското освојување на Константинопол (Цариград) во 1453 година, по долга опсада.

Од доаѓањето на власт на Партијата на правдата и развојот (АКП) на сегашниот турски претседател Реџеп Таип Ердоган, поддржувачите на секуларната турска држава повеќе пати изразија загриженост дека Света Софија би можела повторно да стане џамија.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.