Во Египет забрана на книги на селефистичкото движење

islam_bookЕгипетското Министерство за верски прашања започнаа кампања за отстранување на книгите на научниците кои припаѓаат на движењето на селафистите од сите џамии во Египет.
Имиња на научници, чии дела треба да се отстранат или се веќе конфискувани, се: –
– Шеик Мухамед ибн Абдул Вахаб
– Имамот Ибн Тејмие
– Шеик Ибн Баз
– Шеик Ибн Усејмин
– Шеик Абу Исхак Ал Хувејни
– Шеик Мохамед Хусеин Јакуб
– Шеик Мохамед Хасан
Веќе се одземени 7000 книги и ЦД-а од џамиите и библиотеките во Каиро, Александрија и Гиза. Авторите на овие материјали ги вклучуваат:
– Шеик Wagdi Ghoneim
– Шеик Јусуф ал Карадави
– Шеик Мухамед Максуд
– Јасер ал-Бурхами-единствена селефиска партија која го подржа Сиси
– Шеик Исак Хувејни
– Шеик Мохамед Хусеин Јакуб
– Шеик Мохамед Хасан
Оддел на министерството во моментов врши инспекциска кампања во џамии и библиотеки во сите провинции, за да бидат сигурни дека тие се ослободени од сите книги и медиуми кои повикуваат на “борбеност и екстремизмот”.

Агенции

http://www.doamuslims.org/?p=3861

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.