Зелената боја во Куранот

muslim-prayer1Мислење на психолозите:

Др. Ардтчам утврдил дека боите имаат одредено влијание врз луѓето. За да го докаже ова тврдење извел неколку експерименти кои покажуваат како бојата влијае на нашето расположение, на чувството за топло и ладно, среќата или тагата, како и на нашата личност и начинот на кој го гледаме животот.

Денес во болниците се обрнува внимание на тоа каква улога играат боите кога е во прашање внатрешноста на човекот и се бара стручно мислење за тоа која боја би требало да бидат ѕидовите и облеката на персоналот.

Експериментите покажаа дека жолтата боја го стимулира нервниот систем. Портокаловата носи сигурност и смирување, сината прави да луѓето чувствуваат студ, за разлика од црвената која прави да чувствуваат топлина. Меѓутоа, се покажа дека боја на радоста и среќата е зелената боја и тоа ја направи омилена боја за хируршките сали и униформи.

Овде ќе споменеме и еден експеримент кој е спроведен во Лондон, на лондонскиот мост наречен “црн фратар„ познат по многубројните самоубиства кои се извршени на него. Откако неговата сива боја е променета во убава зелена боја, бројот на самоубиствата значително се намалил.

Познато е и тоа дека зелената боја го олеснува погледот заради малата површина на видливост покрај средниот бран должина кој е пократок од оној кај црвената и подолг од оној кај сината боја

Извор: www.55a.net – Dr. Abd Alhalim Diab i dr. Ahmed Karkouz: “Со медицината во Кур’ан„ здружение за кур’анска наука, Дамаск

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.